Meteorit feros in cutie de cadou
Meteorit feros in cutie de cadou
Meteorit feros in cutie de cadou
Meteorit feros in cutie de cadou

Meteorit feros in cutie de cadou

26911
În stoc
49,00 lei
cu TVA

De ce să nu dăruim, uneori, o bucățică din cer?

Câștigă 0 punct/0,00 lei Câștigă 0 punct/0,00 lei (Fiecare 100,00 lei cheltuit = 1 punct, 1 punct = 1,00 lei reducere)
Coșul dvs. va totaliza 0 puncte care pot fi convertite într-un voucher de 0,00 lei.
 

Meteoritul Campo del Cielo este un meteorit feros, a cărui fragmente au fost descoperite pentru prima dată in 1576 la granița actuală dintre Provincia del Chaco și Santiago del Estero. Un guvernator spaniol a auzit de superstițiile localnicilor indieni care credeau că a căzut fier din cer. În urma celor auzite a trimis o echipă de expediție la locul întâmplării care a adunat mai multe fragmente din meteorit. Locul unde a fost găsit, pe o câmpie seacă, avea denumirea corespunzătoare: Campo del Cielo (Câmpul Cerului). Exact cu 200 de ani mai târziu, la a doua expediție organizată de spanioli, un locotenent marin a găsit un fragment pe care l-a estimat la 15-18 tone. Totuși, atunci când la examinarea materialului a fost găsit fier doar în cantități neglijabile, au renunțat la el. În 1992 un comerciant de meteoriți american a încercat să scoată din țară un fragment de 37 de tone. Autoritățile Argentine nu au fost însă de acord, așadar fragmentul de meteorit a rămas în țară.

După examinarea materialului prin metoda datării cu radiocarbon, s-a estimat data impactului ca fiind în urmă cu aproximativ 4000-6000 de ani. Vârsta meteoritului este de aproximativ 4.5 miliarde de ani. În momentul impactului cu atmosfera, acesta a explodat în mii de fragmente. Până în ziua de astăzi s-au găsit peste o mie de tone din materialul acestuia. Bucățile mai mari s-au găsit în 26 de cratere și în împrejurimile lor. Cel mai mare crater are un diametru de 78 de metri și o adâncime de 5 metri. Obiectul mic cosmic provine din Centura de Asteroizi. Rămășițele acestuia sunt clasificate ca octahedriți bruți de grupa IA. Compoziția chimică: 92,6 % fier, 6,68 % nichel, 0,43 % cobalt, 0,25 % fosfor, 87 ppm galiu, 407 ppm germanium și 3,6 ppm iridium.

Structura în sine este dovada inconfundabilă a originii și originalității meteoritului, deoarece este imposibil de reprodus pe Pământ.

 

No reviews

Clientii care au cumparat acest produs au mai cumparat si:

Nota Comentarii (0)

Product added to wishlist
Product added to compare.