Meteoriti

Informații

Producatori

Meteorit feros in cutie de cadou Mareste

Meteorit feros in cutie de cadou

26911

Produs nou

De ce să nu dăruim, uneori, o bucățică din cer?

Mai multe detalii

În stoc

90,00 lei **TVA inclus

Informatii

Meteoritul Campo del Cielo este un meteorit feros, a cărui fragmente au fost descoperite pentru prima dată in 1576 la granița actuală dintre Provincia del Chaco și Santiago del Estero. Un guvernator spaniol a auzit de superstițiile localnicilor indieni care credeau că a căzut fier din cer. În urma celor auzite a trimis o echipă de expediție la locul întâmplării care a adunat mai multe fragmente din meteorit. Locul unde a fost găsit, pe o câmpie seacă, avea denumirea corespunzătoare: Campo del Cielo (Câmpul Cerului). Exact cu 200 de ani mai târziu, la a doua expediție organizată de spanioli, un locotenent marin a găsit un fragment pe care l-a estimat la 15-18 tone. Totuși, atunci când la examinarea materialului a fost găsit fier doar în cantități neglijabile, au renunțat la el. În 1992 un comerciant de meteoriți american a încercat să scoată din țară un fragment de 37 de tone. Autoritățile Argentine nu au fost însă de acord, așadar fragmentul de meteorit a rămas în țară.

După examinarea materialului prin metoda datării cu radiocarbon, s-a estimat data impactului ca fiind în urmă cu aproximativ 4000-6000 de ani. Vârsta meteoritului este de aproximativ 4.5 miliarde de ani. În momentul impactului cu atmosfera, acesta a explodat în mii de fragmente. Până în ziua de astăzi s-au găsit peste o mie de tone din materialul acestuia. Bucățile mai mari s-au găsit în 26 de cratere și în împrejurimile lor. Cel mai mare crater are un diametru de 78 de metri și o adâncime de 5 metri. Obiectul mic cosmic provine din Centura de Asteroizi. Rămășițele acestuia sunt clasificate ca octahedriți bruți de grupa IA. Compoziția chimică: 92,6 % fier, 6,68 % nichel, 0,43 % cobalt, 0,25 % fosfor, 87 ppm galiu, 407 ppm germanium și 3,6 ppm iridium.

Structura în sine este dovada inconfundabilă a originii și originalității meteoritului, deoarece este imposibil de reprodus pe Pământ.

 

Recenzii

Scrie o recenzie

Meteorit feros in cutie de cadou

Meteorit feros in cutie de cadou

De ce să nu dăruim, uneori, o bucățică din cer?

Clientii care au cumparat acest produs au mai cumparat si:

Viziteaza site-ul Astromagazin pe ShopMania